Longrevalidatie bij COPD, sarcoïdose en longfibrose

Inhoudsopgave

Openingstijden

Maandag: 08:00 – 21:00

Dinsdag: 08:00 – 21:00

Woensdag: 08:00 – 18:00

Donderdag: 08:00 – 21:00

Vrijdag: 08:00 – 18:00

Zaterdag / zondag: gesloten

  • COPD is een chronische obstructie van de luchtwegen (chronische bronchitis en emfyseem). Mogelijke gevolgen van COPD zijn een verminderde weerstand, kortademigheid en mogelijk luchtweginfecties. Deze klachten kunnen ernstige beperkingen opleveren in je dagelijks leven.
  • Sarcoïdose is een zeldzame ziekte waarbij, door nog onbekende oorzaak, ontstekingen ontstaan. Bij zo’n ontsteking hopen witte bloedcellen zich op. Deze ophopingen heten ‘granulomen’. Deze ontstekingen kunnen vrijwel overal in het lichaam voorkomen. De meest voorkomende klacht is vermoeidheid.
  • Longfibrose is een zeldzame en ernstige longziekte, waarbij rondom de longblaasjes fibrose (littekens) wordt gevormd. De ruimte rondom de longblaasjes noemen we het interstitium. Daarom valt de longfibrose binnen de interstitiële longziekten (ILD).

Behandeling van COPD, sarcoïdose en longfibrose

De behandeling van COPD, sarcoïdose en longfibrose kent een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Van belang zijn stoppen met roken, veel bewegen en gezonde voeding. Het is van essentieel belang om te blijven bewegen en zo goed mogelijk in conditie te blijven.

Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat een actieve leefstijl een positief effect heeft op het dagelijks functioneren. De spierkracht en het uithoudingsvermogen zullen toenemen en de kortademigheid zal afnemen. Je gaat je beter voelen, ervaart minder klachten en je kunt meer aan.

Voor de behandeling van COPD, sarcoïdose en longfibrose stelt de gespecialiseerde fysiotherapeut in overleg met jou een op maat gemaakt beweegprogramma op. Hiermee word je op een persoonlijke en verantwoorde manier naar een actievere leefstijl begeleid.

Behandelplan bij COPD, sarcoïdose en longfibrose

Wellicht vind je het moeilijk om aan je conditie te werken doordat je steeds benauwd of vermoeid wordt. De gespecialiseerde fysiotherapeuten van het CBT begeleiden je deskundig bij het verbeteren of op peil houden van je conditie. In overleg met jou en afgestemd op jouw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter behoud en/of verbetering van je conditie. De fysiotherapeut kan je uitleggen wat je wel en wat je beter niet kunt doen en biedt uitgebreide, persoonlijke begeleiding.

Zo kan de fysiotherapeut je bij COPD, sarcoïdose en longfibrose eventueel aangepaste oefeningen geven voor je ademspieren (ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen en/of oefeningen om slijm op te geven) en arm- en beenspieren.

Vergoeding zorgverzekeraar voor behandeling COPD, sarcoïdose en longfibrose

  • COPD: Sinds 2019 wordt fysiotherapie voor mensen met COPD met GOLD 2,3,4 vanaf de eerste behandeling vergoed uit de basisverzekering. Wel is het aantal behandelingen waarop je aanspraak kunt maken in het eerste behandeljaar en de daaropvolgende jaren (de onderhoudsfase) gemaximeerd. Voorwaarde voor vergoeding is dat je een verwijzing hebt van de longarts. Let op: het eigen risico is van toepassing op de fysiotherapie in de basisverzekering.
  • Sarcoïdose en longfibrose: Vanuit de basisverzekering wordt fysiotherapie bij sarcoïdose alleen vergoed als er sprake is van een ventilatoire beperking of diffusiestoornis. De eerste twintig behandelingen moet je zelf vergoeden, of deze worden vergoed vanuit je aanvullende verzekering. Vanaf de 20e behandeling worden de behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Let op: het eigen risico is van toepassing op de fysiotherapie in de basisverzekering.

Contactinformatie training bij COPD, sarcoïdose en longfibrose

Heb je nog vragen? Dan kun je contact opnemen met een van de specialisten binnen het Centrum voor Beweging en Therapie (CBT) op deze gebieden:

Voor het plannen van een afspraak kun je zowel telefonisch als via de e-mail contact opnemen met het CBT:

Meer weten over fysiotherapie in Eindhoven ?

Jeroen de Louw
Fysiotherapeut

"Samen beter in beweging"

Fysiotherapie is vrij toegankelijk. Ook zonder verwijzing kun je direct een afspraak maken.

Gelieve mee te nemen bij de eerste afspraak:
  • Legitimatiebewijs
  • De verwijzing (alleen als je bent verwezen door een arts)
  • Verzekeringspas

Sinds 2015 scoort CBT een 9+

Waardering: 9,4
5/5

21 december 2022

Aandoening / behandeling: neuropathieën

“De fysiotherapeut stel veel belangstelling. Niet alleen voor het te behandelen probleem. Maar ook voor de omgeving.”

Bejegening: 9/10

Deskundigheid: 9/10

Informatie: 10/10

Behandeling: 10/10

Waardering: 9,9

5/5

1 juni 2020

“Kom er al 45 jaar nooit hebben ze het op gegeven en zijn ze er altijd geweest voor mij tot op de dag van vandaag. Alles gaat altijd in overleg. was ik te slecht dat ik niet kon komen kwamen ze thuis. Mag zelf suggesties aangeven en ze bekijken dat of het zou kunnen werken of dat het juist helemaal niet goed zou zijn voor mij. Een geweldig team.

Bejegening: 10/10

Deskundigheid: 10/10

Informatie: 10/10

Behandeling: 10/10

Waardering: 9,6

5/5

8 april 2022

Aandoening / behandeling: gewrichtspijn

“Super goede behandeling, Hier word duidelijke uitleg gegeven, over de behandelingen. Bovendien is het gebouw super schoon. Heb heel veel vertrouwen, en deze Praktijk k word geholpen door John. Ook de bij de receptie zijn ze heel kundig Ook hebben ze veel sport toestellen ,waar heel veel goede begeleiding bij geboden word. Ik adviseer deze praktijk aan.”

Bejegening: 9/10

Deskundigheid: 9/10

Informatie: 10/10

Behandeling: 9/10