Oedeemfysiotherapie

Inhoudsopgave

Openingstijden

Maandag: 08:00 – 21:00

Dinsdag: 08:00 – 21:00

Woensdag: 08:00 – 18:00

Donderdag: 08:00 – 21:00

Vrijdag: 08:00 – 18:00

Zaterdag / zondag: gesloten

De specialisatie oedeemfysiotherapie is gericht op de behandeling van een ophoping van vocht in het weefsel. Deze ophoping is daar ontstaan als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de vochtaanvoer en vochtafvoer. Bij deze specialisatie fysiotherapie vormt de drainage van het lymfesysteem de kern.

Lymfe en oedeem

Vergelijkbaar met de bloedsomloop waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfevocht doorheen stroomt. Op de kruispunten van grote lymfevaten bevinden zich lymfeknopen. Deze lymfeknopen liggen vaak dichtbij organen en worden ‘lymfklieren’ genoemd. Deze lymfklieren filteren het lymfevocht en halen er lichaamsvreemde stoffen uit, zoals bacteriën en kankercellen.

Ook maken de lymfeklieren witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem van het lichaam. Daarnaast verwijderen de lymfeklieren overtollig vocht uit het lichaam.

Als het lymfestelstel niet goed functioneert, ontstaat er oedeem. Oedeem is een abnormale opeenhoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht.

Enkele veelvoorkomende oorzaken van oedeem zijn:

 • Nadat lymfelieren zijn verwijderd door bijvoorbeeld een operatie of na bestraling, kan er lymfoedeem ontstaan
 • Als gevolg van trombose of een operatie aan de bloedvaten kan er veneus oedeem ontstaan
 • Primair lymfoedeem (aangeboren)
 • Door een vochtophoping in vetcellen kan er lipoedeem ontstaan

In Nederland komt oedeem het meeste voor bij borstkanker. Er kan een opeenhoping van lymfevocht in de arm of rond het schouderblad ontstaan. Dit kan een zwaar en gespannen gevoel geven.

Oedeemfysiotherapie bij het Centrum voor Beweging en Therapie

De specialisatie oedeemfysiotherapie is gericht op de behandeling van een ophoping van vocht in het weefsel. Deze ophoping is daar ontstaan als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de vochtaanvoer en vochtafvoer. Bij deze specialisatie vormt de drainage van het lymfesysteem de kern.

Behandelplan oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie kan uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden bestaan:

 • Compressietherapie: Door het aanleggen van zwachtels wordt een continue druk op de ledemaat aangebracht die het ophopen van vocht tegengaat. Ook ondersteunen de zwachtels de afvoer van lymfe. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een steunkous aangemeten worden. Onderstaand vind je meer informatie over steunkousen
 • Oefentherapie: Tijdens het aanspannen van de spieren, worden de aders en de lymfevaten even dichtgedrukt en worden het bloed en de lymfe verplaatst en afgevoerd
 • Manuele lymfedrainage: Met behulp van massagehandgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfestelsel nog wel goed werkt. Hierdoor kan het lichaam het vocht afvoeren. 
 • Lymfetaping: Soms kun je door middel van het aanbrengen van tape de afvoer van lymfevocht stimuleren.

Lymfoedeem is meestal niet te genezen, maar is wel onder controle te krijgen. Hierbij proberen we patiënten zo zelfstandig mogelijk te maken.

Vergoeding voor oedeemfysiotherapie

Lymfoedeem als gevolg van destructie van lymfatisch weefsel staat op de lijst chronische aandoeningen. Hiervoor heb je een verwijzing van een arts nodig. De kosten voor de oedeemfysiotherapie vallen dan vanaf de 21e behandeling onder de basisverzekering. De eerste twintig behandelingen worden meestal deels of volledig vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.

Je kunt ook zonder verwijzing komen om oedeem te laten behandelen, dan wordt de behandeling vergoed uit je aanvullende verzekering. Het is dan zonder chronische indicatie en wordt niet vergoed uit het basispakket. Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar of neem contact op met uw zorgverzekeraar voor informatie over vergoedingen voor oedeemfysiotherapie.

Contactinformatie oedeemfysiotherapie

Heb je nog vragen? Dan kun je contact opnemen met onze oedeemfysiotherapeute:

Voor het plannen van een afspraak kun je zowel telefonisch als via de e-mail contact opnemen met het CBT:

Jeroen de Louw
Fysiotherapeut

"Samen beter in beweging"

Fysiotherapie is vrij toegankelijk. Ook zonder verwijzing kun je direct een afspraak maken.

Gelieve mee te nemen bij de eerste afspraak:
 • Legitimatiebewijs
 • De verwijzing (alleen als je bent verwezen door een arts)
 • Verzekeringspas

Sinds 2015 scoort CBT een 9+

Waardering: 9,4
5/5

21 december 2022

Aandoening / behandeling: neuropathieën

“De fysiotherapeut stel veel belangstelling. Niet alleen voor het te behandelen probleem. Maar ook voor de omgeving.”

Bejegening: 9/10

Deskundigheid: 9/10

Informatie: 10/10

Behandeling: 10/10

Waardering: 9,9

5/5

1 juni 2020

“Kom er al 45 jaar nooit hebben ze het op gegeven en zijn ze er altijd geweest voor mij tot op de dag van vandaag. Alles gaat altijd in overleg. was ik te slecht dat ik niet kon komen kwamen ze thuis. Mag zelf suggesties aangeven en ze bekijken dat of het zou kunnen werken of dat het juist helemaal niet goed zou zijn voor mij. Een geweldig team.

Bejegening: 10/10

Deskundigheid: 10/10

Informatie: 10/10

Behandeling: 10/10

Waardering: 9,6

5/5

8 april 2022

Aandoening / behandeling: gewrichtspijn

“Super goede behandeling, Hier word duidelijke uitleg gegeven, over de behandelingen. Bovendien is het gebouw super schoon. Heb heel veel vertrouwen, en deze Praktijk k word geholpen door John. Ook de bij de receptie zijn ze heel kundig Ook hebben ze veel sport toestellen ,waar heel veel goede begeleiding bij geboden word. Ik adviseer deze praktijk aan.”

Bejegening: 9/10

Deskundigheid: 9/10

Informatie: 10/10

Behandeling: 9/10