De specialisatie oedeemfysiotherapie is gericht op de behandeling van een ophoping van vocht in het weefsel. Deze ophoping is daar ontstaan als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de vochtaanvoer en vochtafvoer. Bij deze specialisatie fysiotherapie vormt de drainage van het lymfesysteem de kern.
Lymfe en oedeem
Vergelijkbaar met de bloedsomloop waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfevocht doorheen stroomt. Op de kruispunten van grote lymfevaten bevinden zich lymfeknopen. Deze lymfeknopen liggen vaak dichtbij organen en worden ‘lymfklieren’ genoemd. Deze lymfklieren filteren het lymfevocht en halen er lichaamsvreemde stoffen uit, zoals bacteriën en kankercellen.
Ook maken de lymfeklieren witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem van het lichaam. Daarnaast verwijderen de lymfeklieren overtollig vocht uit het lichaam.
Als het lymfestelstel niet goed functioneert, ontstaat er oedeem. Oedeem is een abnormale opeenhoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht.
Enkele veelvoorkomende oorzaken van oedeem zijn:
- Nadat lymfelieren zijn verwijderd door bijvoorbeeld een operatie of na bestraling, kan er lymfoedeem ontstaan
- Als gevolg van trombose of een operatie aan de bloedvaten kan er veneus oedeem ontstaan
- Primair lymfoedeem (aangeboren)
- Door een vochtophoping in vetcellen kan er lipoedeem ontstaan
In Nederland komt oedeem het meeste voor bij borstkanker. Er kan een opeenhoping van lymfevocht in de arm of rond het schouderblad ontstaan. Dit kan een zwaar en gespannen gevoel geven.
Oedeemfysiotherapie bij het Centrum voor Beweging en Therapie
De specialisatie oedeemfysiotherapie is gericht op de behandeling van een ophoping van vocht in het weefsel. Deze ophoping is daar ontstaan als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de vochtaanvoer en vochtafvoer. Bij deze specialisatie vormt de drainage van het lymfesysteem de kern.
Behandelplan oedeemfysiotherapie
Oedeemfysiotherapie kan uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden bestaan:
- Compressietherapie: Door het aanleggen van zwachtels wordt een continue druk op de ledemaat aangebracht die het ophopen van vocht tegengaat. Ook ondersteunen de zwachtels de afvoer van lymfe. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een steunkous aangemeten worden. Onderstaand vind je meer informatie over steunkousen
- Oefentherapie: Tijdens het aanspannen van de spieren, worden de aders en de lymfevaten even dichtgedrukt en worden het bloed en de lymfe verplaatst en afgevoerd
- Manuele lymfedrainage: Met behulp van massagehandgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfestelsel nog wel goed werkt. Hierdoor kan het lichaam het vocht afvoeren.
- Lymfetaping: Soms kun je door middel van het aanbrengen van tape de afvoer van lymfevocht stimuleren.
Lymfoedeem is meestal niet te genezen, maar is wel onder controle te krijgen. Hierbij proberen we patiënten zo zelfstandig mogelijk te maken.
Vergoeding voor oedeemfysiotherapie
Lymfoedeem als gevolg van destructie van lymfatisch weefsel staat op de lijst chronische aandoeningen. Hiervoor heb je een verwijzing van een arts nodig. De kosten voor de oedeemfysiotherapie vallen dan vanaf de 21e behandeling onder de basisverzekering. De eerste twintig behandelingen worden meestal deels of volledig vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.
Je kunt ook zonder verwijzing komen om oedeem te laten behandelen, dan wordt de behandeling vergoed uit je aanvullende verzekering. Het is dan zonder chronische indicatie en wordt niet vergoed uit het basispakket. Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar of neem contact op met uw zorgverzekeraar voor informatie over vergoedingen voor oedeemfysiotherapie.
Contactinformatie oedeemfysiotherapie
Heb je nog vragen? Dan kun je contact opnemen met onze oedeemfysiotherapeute:
- Marieke Verbeek: m.verbeek@cbtfysio.nl
Voor het plannen van een afspraak kun je zowel telefonisch als via de e-mail contact opnemen met het CBT:
- Telefoonnummer: (040) 2439537
- E-mail: info@cbtfysio.nl
- Contactformulier