Steunkousen

Binnen ons centrum bestaat er de mogelijkheid om een therapeutische elastische kous aan te laten meten. Jose Maas -van der Kant van Kousen-Zorg heeft zich hier hierin gespecialiseerd. In ons Centrum kan ze hiervoor op de donderdagmiddag aanwezig zijn.
Therapeutische elastische kousen worden in de volksmond vaak steunkousen genoemd. Het zijn kousen die bedoeld zijn om extra druk te geven aan een ledemaat, dit kan zowel een arm, hand of been zijn, om de ophoping van vocht (oedeem) tegen te gaan. Deze kousen kunnen ook de afvoer van vocht door de bloedvaten verbeteren.
Het kan zinvol zijn therapeutische elastische kousen aan te laten meten:

Elastische kousen worden gebreid. Er zijn vlakbrei- en rondbreikousen. Rondbreikousen worden buisvormig gebreid, zoals een sok, en hebben dus geen naden. Bij vlakbreikousen wordt eerst een lap gebreid, waarvan een kous gemaakt wordt. Hierdoor hebben ze altijd een naad. Vlakbreikousen zijn stijver zodat ze vochtophoping, in het been of de arm, beter tegengaan. Ze worden meestal voorgeschreven bij lymfoedeem. Therapeutische elastische kousen worden onderverdeeld in vier druk klassen:

Welke klasse voor u het meest geschikt is zal in overleg tussen de oedeemfysiotherapeut, huisarts/ behandelend specialist en uzelf bepaald worden. Een therapeutische elastische kous wordt veelal aangemeten in overleg met de huisarts of behandelend specialist.
Om een steunkousen te laten aanmeten hoeft u niet bij ons in behandeling te zijn. In de meeste gevallen worden steunkousen vergoed door uw zorgverzekeraar. Hiervoor heeft u wel een verwijzing nodig van een arts.
Indien u meer wilt weten of vragen heeft dan kunt u contact opnemen Jose Maas, of per email: jose.maas@upcmail.nl

Wil je meer weten over Steunkousen?
Neem dan contact op met Jose Maas: 0493-493450.

Bel mij terug!