Fysiotherapie bij etalagebenen/ claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door slagaderverkalking. In ons Centrum heeft Herman Nederlof zich gespecialiseerd in de behandeling van etalagebenen en is claudicatiotherapeut.

Volgens de laatste schattingen heeft 1 op de 5 volwassenen ouder dan 50 jaar last van deze aandoening. De term etalagebenen slaat op het feit dat mensen met claudicatio intermittens vaak stil moeten staan, vanwege pijn bij het lopen. Met het voor een etalage in een winkelstraat stil gaan staan kan de aandoening goed gecamoufleerd worden. Door een vernauwing in de bloedvaten treden klachten als een stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen op. Daardoor zijn dagelijkse activiteiten thuis, op het werk en in het sociale leven soms lastig te volbrengen. Maar het is belangrijk dat u toch blijft bewegen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar uit onderzoek blijkt dat door het volgen van een looptrainingsprogramma goede resultaten te bereiken zijn. Met motivatie, wilskracht en doorzettingsvermogen komt u (meters) verder! vaatoperaties of ingrepen (dotterbehandeling) kunnen op deze manier worden voorkomen. 

Het is wetenschappelijk bewezen dat ondersteuning bij looptraining door een fysiotherapeut betere resultaten oplevert dan niet begeleide programma’s. Vraag uw vaatchirurg of huisarts voor een verwijzing voor gesuperviseerde looptraining onder begeleiding van een gecertificeerde fysiotherapeut. 

Ook met het beperken van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten in het algemeen kunt u zelf de nadelige effecten van etalagebenen positief beïnvloeden. Beperk daarom de risicofactoren: ongezond eten, overgewicht, weinig bewegen en roken.

Werkwijze

De fysiotherapeut bespreekt uw klachten en met name uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden. Ter ondersteuning maakt de fysiotherapeut gebruik van een aantal vragenlijsten. Voor het vaststellen van uw maximale loopafstand en conditie, doet u een test op de loopband. Dit onderzoek wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald om het effect van de looptraining te bepalen.

Op basis van de resultaten van de looptest en uw klachtenpatroon stelt de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en scholing van het looppatroon. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen.

Dit zelfstandig trainen gaat volgens een vooraf opgezet trainingsschema. Voor het behoud van het behaalde resultaat is het uitermatebelangrijk om dit trainingsschema dagelijks te onderhouden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

Behandeldoelen

Financiële vergoeding

De behandeling van claudicatio intermittens wordt volledig vergoed uit de basisverzekering. 

Voor meer informatie kijk ook op: www.claudicationet.nl

 

Wil je meer weten over Fysiotherapie bij etalagebenen/ claudicatio intermittens?
Neem dan contact op met Herman Nederlof.

Bel mij terug!
Herman Nederlof